Reflections of H. P. Lovecraft στο Death Disco Club


 
Την περασμένη Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, στο goth club ‘‘Death Disco’’ στου Ψυρρή, πραγματοποιήθηκε μια αφιερωματική εκδήλωση πάνω στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα του φανταστικού και του τρόμου Χάουαρντ Φίλλιπς Λάβκραφτ.
 
Φέτος συμπληρώνονται 124 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου συγγραφέα και –όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές της εκδήλωσης– 95 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση του "Dagon" στο περιοδικό Vagrant (Νοέμβριος 1919, τεύχος 11), το οποίο ξεκινά με τις φράσεις : «I am writing this under an appreciable mental strain, since by tonight I shall be no more. Penniless, and at the end of my supply of the drug which alone makes life endurable, I can bear the torture no longer; and shall cast myself from this garret window into the squalid street below…».
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία των βιβλιοπωλείων Ars Nocturna και Cube, ενώ στα decks ήταν ο Γιώργος Σαφελάς.
 

Θρυλικός χάρη στο παράξενο στυλ της γραφής του, ο Λάβκραφτ μπόλιασε τα έργα του με ένα γοητευτικά αξεδιάλυτο μίγμα φαντασίας και πραγματικότητας, γεμάτο με αναφορές για μια αλλόκοτη και τρομερή μυστική παράδοση που διατρέχει σαν υπόγειο ρεύμα ολόκληρη την ανθρωπότητα, από τις αρχές ακόμη της γέννησης της μέχρι τις μέρες μας.
 
Έτσι, το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου αυτού του σκοτεινού πρίγκιπα του Φανταστικού από δύο μέλη της λέσχης μας, τον Flammentrupp και τον Χρήστο ‘‘Kane’’ Νάστο.
 
 
O Flammentrupp ανέφερε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία και μίλησε για την πρώιμη δημιουργική περίοδο του Λάβκραφτ, η οποία φέρει έντονη την επιρροή του Λόρδου Ντάνσανυ και περιλαμβάνει διηγήματα όπως τα ‘‘Beyond the Wall of Sleep’’, ‘‘Celephais’’, ‘‘The Dream Quest of Unknown Kadath’’ κ.α. Τα έργα αυτά διαποτίζονται από μία διάθεση ονειρικής περιπλάνησης και γνωριμίας με τόπους πέρα από την άκρη του γνωστού μας κόσμου, τόπους φτιαγμένους από μια παραμυθένια και ονειρικά εξωτική ατμόσφαιρα. Σε αυτά τα ονειρικά τοπία, ο Λάβκραφτ αναπτύσσει μια ολόκληρη φανταστική μυθολογία με μαγικές χώρες και θεούς, ανθρώπους και ήρωες, που ζουν και κινούνται μέσα στην φαντασμαγορία μιας εναλλακτικής πραγματικότητας.
 
Ο Χρήστος, από την άλλη, έθιξε περισσότερο εκείνα τα έργα του Λάβκραφτ που εντάσσονται στην κατηγορία της ‘‘Μυθολογίας Κθούλου’’ ενώ αναφέρθηκε και στον μεγάλο όγκο των επιστολών του. Έργα όπως τα ‘‘The Shadow Over Innsmouth’’, ‘‘At The Mountains of Madness’’, ‘‘The Dunwich Horror’’ κ.α. αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ιδιαίτερη συμβολή του Λάβκραφτ στο είδος του τρόμου, καθώς σε αυτά ανανέωσε τις θεματικές και ατμοσφαιρικές συνιστώσες του φανταστικού, αποτελώντας ένα κομβικό σημείο για όσα έργα θα ακολουθούσαν.
 
 
Μετά από ένα κατάλληλα ατμοσφαιρικό μουσικό διάλειμμα, τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Γιώργος Μπελαούρης διαβάζοντας το σύντομο διήγημα του Λάβκραφτ ‘‘Οι γάτες της Ουλθάρ’’. Ο Αμερικανός συγγραφέας έτρεφε μια φανερή προτίμηση για αυτά τα μικρά αιλουροειδή και στο εν λόγω διήγημα οι κάτοικοι μιας πόλης μαθαίνουν να σέβονται τις γάτες και νομοθετούν σχετικά με αυτό.
«Λένε ότι στην Ουλθάρ, που βρίσκεται πέρα από τον ποταμό Σκάι, δεν επιτρέπεται σε κανένα να σκοτώσει γάτα. Το πιστεύω απόλυτα αυτή τη στιγμή, που κοιτάζω το γάτο μου να γουργουρίζει κουλουριασμένος μπροστά στη φωτιά. Η γάτα είναι ζώο απόκρυφο. Συγγενεύει με παράξενα πράγματα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν. Η γάτα είναι η ψυχή της αρχαίας Αιγύπτου. Υπάρχουν μέσα της θρύλοι απ’ τις ξεχασμένες πόλεις Μερόη και Οφίρ. Συγγενεύει επίσης με τους άρχοντες της ζούγκλας, είναι η κληρονόμος των μυστικών της πανάρχαιης, μαγικής Αφρικής. Η Σφίγγα είναι ξαδέρφη της και τη δική της γλώσσα μιλάει. Η γάτα όμως είναι αρχαιότερη απ’ αυτήν, γι’ αυτό και θυμάται πράγματα που εκείνη έχει λησμονήσει...»
 

Ένα ακόμη μουσικό κομμάτι ακολούθησε και στην συνέχεια ήταν η σειρά του σκηνοθέτη Γιάννη Τσουβελέκη να προλογίσει την προβολή της μικρού μήκους ταινίας του ‘‘Shadow Beyond Time’’.  Η ταινία είναι βασισμένη στα διηγήματα «Shadow Out Of Time» και «Shadow Over Innsmouth», γυρίστηκε τον Ιούνιο του 2010 σε Αθήνα, Ναύπλιο, Πόρτο Χέλι και Χανιά, και προβλήθηκε στα φεστιβάλ Athens SciFi and Fantasy Film Festival, στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και σε άλλα φεστιβάλ του εξωτερικού.
 
Σύμφωνα με την υπόθεση : «Ο Nathaniel Wingate Peaslee είναι μαθηματική ιδιοφυΐα από 10 χρονών. Όταν στα 22 του γίνεται καθηγητής του Πανεπιστημίου της πόλης του Arkham πέφτει σε κώμα από το οποίο ξυπνά 16 ώρες μετά. Αυτός που ξυπνά όμως, δεν είναι ο Nathaniel. Αφήνοντας πίσω τον πατέρα και το σπίτι του, ταξιδεύει στον κόσμο έχοντας μυστηριώδεις σκοπούς και αναζητώντας ύποπτα πράγματα. Όταν θα επανέλθει 5 χρόνια μετά, θα προσπαθήσει να καταλάβει τι συνέβη και ποιος κατοικούσε τόσον καιρό στο σώμα του, βασανιζόμενος παράλληλα από περίεργα όνειρα και οράματα...»
 
Η ταινία του Τζουβελέκη, κινηματογραφικά άρτια και υποβλητική, κατόρθωσε να καθηλώσει και να λάβει στο τέλος το θερμό χειροκρότημα του κοινού. 
 

Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ευχαρίστηση μας αλλά και τον σεβασμό που μας αποπνέουν τέτοιες ωραίες βραδιές-εκδηλώσεις, που έρχονται να ενώσουν πολλές δυνάμεις από τον χώρο της ελληνικής κοινότητας του φανταστικού και να προβάλουν το αγαπημένο μας πεδίο μέσα από διάφορες μορφές τέχνης. Ευχόμαστε ο ‘‘θεσμός’’ των Reflections Of στο ‘‘Death Disco’’ να συνεχιστεί και να τύχει ακόμη ευρύτερης αποδοχής…
 
Δημήτρης Αργασταράς, ε. μέλος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.