Πάντα είναι μεγάλη χαρά να συζητώ με φίλους για θέματα που μας ενδιαφέρουν, που αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μας, που αγαπάμε και μας προβληματίζουν. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι φίλοι τυγχάνει να είναι μουσικοί, και μάλιστα με ένα εξαιρετικό ντεμπούτο album στο ενεργητικό τους. Ο λόγος για τον φίλτατο Samarithan George, κιθαρίστα και ιδρυτικό μέλος των Wishdoom, που μας τιμά δίνοντας συνέντευξη στο ιστολόγιο της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.
Ηail Samarithan! Τιμή και χαρά να σε φιλοξενούμε στη Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. Για αρχή, θέλω να μου πεις εν συντομία την ιστορία της μπάντας. Ηχογραφήσεις, μέλη, παλαιά και τωρινή σύνθεση.
Γεια σου Απόστολε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Οι Wishdoomξεκινήσαμε το 2008 σαν μια 3άδα φίλων που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τη μουσική. Η αρχική σύνθεση με την οποία ξεκινήσαμε και τις ηχογραφήσεις του «Up the Hammers» demo το καλοκαίρι του 2008 ήταν Samarithan G. -Κιθάρες , Χρήστος Πατσές – Μπάσο και Παναγιώτης Μπότης – Τύμπανα. Το Line up έκλεισε με την είσοδο του Χρήστου Πασχαλίδη στα φωνητικά στο τέλος του ίδιου χρόνου, ο οποίος τραγούδησε σαν guest στο demo. Με το ίδιο line-up συνεχίσαμε και για τον επόμενο χρόνο σταlive που κάναμε καθώς και στην ηχογράφηση του «Winds of War» EP τον Σεπτέμβρη του 2009! Το 2ο ΕΡ πήρε φοβερές κριτικές, πράγμα που έστρεψε το ενδιαφέρον της Metal On Metal Records στη μπάντα και έτσι υπογράψαμε για τον πρώτο μας full length δίσκο με το όνομα «Helepolis», ο οποίος τελικώς κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2011! Στον δίσκο drummer της μπάντας είναι o Δημήτρης Ράπτης, ο οποίος αντικατέστησε τον Μπότη τον Ιανουάριο του 2010. Από τότε συνεχίζουμε με την ίδια σύνθεση και με liveκιθαρίστα τον Κυριάκο Βασδόκα των Crosswind, ο οποίος είναι και παραγωγός στις 2 τελευταίες κυκλοφορίες μας!
Bλέποντας σας live, πέραν του Βασίλη, drummer των Crosswind (αδελφό συγκρότημα, έτσι;),θεωρώ πως ο Δημήτρης έδεσε περισσότερο στο στυλ σας. Ακούω τα σχόλιά σου.
Ο Βασίλης είναι φοβερός drummer και πολύ καλός φίλος! Είναι απόλαυση να παίζεις μαζί του (σ.σ. προσυπογράφω)! Η συνεργασία μας ξεκίνησε λίγο μετά την κυκλοφορία του «Winds Of War» EP το 2009 όταν είχαμε κανονίσει το live με τους Domine λόγω του ότι ο τότε drummer της μπάντας ήταν φαντάρος και δεν μπορούσε να παραστεί. Ο Δημήτρης έγινε μέλος της μπάντας κάποιους μήνες αργότερα. Και οι δύο είναι αναμφισβήτητα πολύ καλοί παίχτες, με διαφορετικό τρόπο όμως ο καθένας.
Πόσο εύκολο ήταν να συγκροτήσεις μία μπάντα με επική/ φανταστική αισθητική και αναφορές τόσο στο φανταστικό όσο και σε θέματα που άπτονται αυτού, ιστορικά και μη, στη Θεσσαλονίκη των τελών της δεκαετίας των 00s; Υπήρξαν δυσκολίες, κι αν ναι, ποιες;
Δεν θα έλεγα πως υπήρξαν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να συγκροτηθούν οι Wishdoom,μιας και το αρχικό line up αποτελείτο από 3 κολλητούς φίλους. Όλα ξεκινήσανε και γίνανε σ’ αυτό το πλαίσιο της φιλίας, πράγμα που πιστεύω ότι βοήθησε στο να εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα μέχρι και σήμερα.
Ερώτηση που φαντάζομαι ότι έχεις βαρεθεί να απαντάς: από πού προέκυψε το όνομαWishdoom;
Χε, χε όχι! Πάντα μ αρέσει αυτή η ερώτηση! Το όνομα προέκυψε εντελώς φυσικά από το μουσικό ύφος της μπάντας. Τα κομμάτια μας κινούνται σε doom ύφος και με αρκετές εναλλαγές σε συναισθήματα και tempo. Στο όνομα της μπάντας φαίνεται η εναλλαγή και η αντίθεση των δυο εννοιών doom και wish σε μία λέξη (σ.σ. σαν να λέμε «ευχή και κατάρα» δηλαδή…), δηλώνοντας παράλληλα και το doom ύφος μας! Είναι πιστεύω ένα έξυπνο λογοπαίγνιο..
Ως μουσικός ποιες είναι οι κύριες επιρροές σου; Ποιοι οι δίσκοι που θεωρείς σημαντικότερους στην ιστορία του Heavy Metal;
Οι επιρροές μου πιστεύω δεν θα προκαλέσουν έκπληξη καθώς είναι αρκετά εμφανείς. Είμαι λάτρης του επικού ήχου της δεκαετίας του ’80, για να αναφέρω κάποιους: Manowar, Virgin Steele, Bathory, Warlord, Manilla Road, Omen, οι νεότεροι Doomsword , αλλά και του πιο κλασικού heavy metal όπως οι Black Sabbath, Iron Maiden, Judas Priest, Iced Earth και οι Candlemass που με έχουν επηρεάσει πάρα πολύ.
Σημαντικότεροι Heavy Metal δίσκοι για μένα – σύμφωνα με το πόσο έχουν επηρεάσειτην εξέλιξη και την ιστορίατης μουσικής κατά τη γνώμη μου και σε τυχαία σειρά-: Black Sabbath – Black Sabbath, Rainbow– Rising, Judas Priest – British Steel και Painkiller, Manowar – Into Glory Ride και Triumph of Steel, Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus, Fates Warning – The Spectre Within, Iron Maiden – Seventh Son Of A Seventh Son, Metallica – And Justice for All, Ιced Earth – Night Of The Stormrider , Riot – Thundersteel. Είναι δίσκοι σταθμοί οι οποίοι με την έμπνευση τους, το καινοτόμο παίξιμό τους ή και με την παραγωγή τους, τάραξαν και επαναπροσδιόρισαν τα δεδομένα του σκληρού ήχου!
Ως μπάντα, ποια είναι τα στυλ και οι μουσικές εμπνεύσεις που σας οδήγησαν να καταλήξετε στον ήχο των Wishdoom?
Ο επικός ήχος μας είναι αποτέλεσμα των επιρροών των προαναφερθέντων συγκροτημάτων ως επί το πλείστον, φιλτραρισμένες πάντα υπό το δικό μας μουσικό ύφος. Κάθε μέλος από μέρους του, με το δικό του ιδιαίτερο ύφος – στυλ παιξίματος και ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την μουσική, συντελεί στη δημιουργία του ήχου των Wishdoom.
Στους στίχους σας παρατηρώ, ήδη από τα demo/ EP «Up the Hammers» και «Winds of War»,ότι υπάρχουν αναφορές σε γεγονότα της αρχαίας ιστορίας και μυθολογίας. Στην μάχη των Πλαταιών στο τραγούδι «Battle of Plataea», στον Πατέρα των Θεών και των ανθρώπων της ελληνικής μας μυθολογίας στο «Zeus The Thunderer», αλλά και στην αιγυπτιακή μυθολογία στο «To Eternity».
Αποτελεί για τους Wishdoom η μυθική και κλασική αρχαιότητα κεντρικό πεδίο άντλησης στιχουργικής έμπνευσης (σε σχέση με άλλες «επικές» περιόδους, όπως για παράδειγμα ο μεσαίωνας);
Η κύρια πηγή έμπνευσης για τους στίχους είναι η ελληνική μυθολογία χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό και υποχρεωτικό.Έχουμε επίσης ασχοληθεί με τον ήρωα φανταστικής λογοτεχνίας Elric του Μελνιμπονέ στο κομμάτι Screaming Blade καθώς και με τον Conan στο Son of Crom. Γενικά, οτιδήποτε μας γεννά επικά συναισθήματα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για στιχουργικό υλικό.
Στο τεχνικό του πράγματος, που έλαβε χώρα η ηχογράφηση; Ποιος επιμελήθηκε τον γεμάτο και δυνατό ήχο του «Helepolis»;
Καθώς μείναμε πλήρως ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα στο «Winds of War» EP συνεχίσαμε με την ίδια συνταγή! Τον ήχο επιμελείται και εδώ ο Κυριάκος Βασδόκας των Crosswind! Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε διάφορους δικούς μας χώρους.
Θεωρείς ότι χρειάζεται απαραίτητα ένα καταξιωμένο στούντιο ή ένας άνθρωπος που να γνωρίζει τη δουλειά και να ξέρει τι να βγάλει από ένα συγκρότημα; Θεωρώ το«Winds of War» EP, πρότυπο ήχου και παραγωγής σε επίπεδο εγχώριας μπάντας, και όχι μόνο...
Ένα καταξιωμένο στούντιο σαφώς και σου προσφέρει πολλές λύσεις από άποψη τεχνικών μέσων, πράγμα που σου λύνει τα χέρια σε πολλά προβλήματα ή τυχόν απρόοπτα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της ηχογράφησης. Προσωπική μου όμως άποψη είναι πως χρειάζεσαι κάποιον που πέρα από το «Know How» να είναι σε θέση να νιώσει την μπάντα και να της δώσει την σωστή ηχητική προσέγγιση. Το «Winds Of War»αδιαμφισβήτητα ανέδειξε το ύφος και τον χαρακτήρα των Wishdoom.
Ως ενεργό μέλος της ελληνικής heavy metal σκηνής, θέλω να μου πεις πώς βλέπεις τα πράγματα σε αυτήν. Ποιες μπάντες ξεχωρίζεις, τωρινές και παλαιότερες;
Το επίπεδο στη σκηνή φαίνεται πως έχει ανέβει πάρα πολύ από άποψη κυκλοφοριών! Ο ήχος στα albums πλέον είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει επαγγελματική προσέγγιση στις περισσότερες κυκλοφορίες! Αγαπημένες ελληνικές μπάντες είναι οι Crosswind, Arryan Path, Astronomikon, Sarissa, Battleroar, Wardrum, Validor, War Dance και μου άρεσε πολύ και το άλμπουμ των Braveride!
Όπως προανέφερες, στα κομμάτια του «Helepolis» υπάρχουν αναφορές στους αγαπημένους μας ήρωες του φανταστικού: Conan, στο «Cimmerian Plains - Son of Crom», Elricστο «Screaming Blade», Ποια η γνώμη σου για την φανταστική λογοτεχνία και ποιοι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω φανταστική λογοτεχνία , εξ ου και τα δύο κομμάτια που προανέφερες! Βρίσκω τις ιστορίες τωνMoorcock,R.E.Howard και J R R Tolkien πολύ συναρπαστικές και εξαιρετικά πρόσφορες για πηγή άντλησης μουσικών ιδεών. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι πολλές μπάντες έχουν αφιερώσει ολόκληρες δισκογραφίες πάνω στον Έλρικ, τον Κόναν και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Δεν σου κρύβω ότι μου έκανε βαθιά εντύπωση το πένθιμο/ ηρωικό κλίμα του ομώνυμου κομματιού «Wishdoom» που κλείνει τον δίσκο (προσωπικά από τα αγαπημένα μου γενικώς από το συγκρότημα). Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επικό heavy metal αποτελεί προνομιακό πεδίο εντός του οποίου προβάλλεται το ηρωικό ιδεώδες και παρατηρώντας ότι σε κομμάτια σας όπως το «Crystal World» υπάρχουν αντιπαραβολές με την πραγματικότητα, θα ήθελα την γνώμη σου για τις κοινωνικές προεκτάσεις του ηρωισμού και για το αν θα ήταν αναγκαία η επιστροφή ενός δημιουργικού ηρωικού πνεύματος ως αντιπρόταση στις έννοιες του οικονομιστικού, ωφελιμιστικού και άνευ ταυτότητας κόσμου της εποχής μας.
Το ομότιτλο κομμάτι είναι και για μένα ιδιαίτερα ξεχωριστό. Το είχα συνθέσει σε μια περίοδο συναισθηματικά φορτισμένη και ήτανε κατάθεση ψυχής, με βοήθησε να εκφράσω των θλίψη αλλά και την ελπίδα μου πως όλα με τον καιρό παίρνουν τον δρόμο τους και διορθώνονται (εξ ου και Wish/Doom). Τις κοινωνικές προεκτάσεις του ηρωισμού που αναφέρεις, προσωπικά τις αντιλαμβάνομαι περισσότερο σαν τα αισθήματα του ρομαντισμού, του συναισθήματος, της αυτοεκτίμησης, της ειλικρίνειας, της ουσιαστικής επικοινωνίας με τον περίγυρο μας, στοιχεία που έχουν εξαλειφθεί από την σημερινή εποχή. Ίσως κι αυτός να είναι ο λόγος που ασχολούμαστε με την επική μουσική και την φανταστική λογοτεχνία. Σου προσφέρουν ευγενή ηρωικά συναισθήματα που δεν μπορεί να σου προσφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
Θέλω πληροφορίες για το καταπληκτικό εξώφυλλο που κοσμεί οπτικά τον ηχητικό κόσμο του δίσκου. Δεν σου κρύβω ότι είναι διακαής μου πόθος να το δω να ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο σε μια βινυλιακή κυκλοφορία.
Το εξώφυλλο στο «Helepolis» όπως και στο «Winds of War» το επιμελήθηκε ο Dimitar Nikolov! Ο Dimitar δούλεψε με πληροφορίες που του δώσαμε καθώς και με ιστορικά στοιχεία από περιγραφές αρχαίων για το πως ήταν η Ελέπολις και να το αποτέλεσμα! Αν παρατηρήσει κανείς με προσοχή, θα δει τον Μακεδονικό στρατό με τις πανοπλίες και τα πραγματικά του χρώματα, το αστέρι της Βεργίνας επάνω στις ασπίδες τους, τις σάρισες και τον Δημήτριο τον Πολιορκητή ο οποίος προπορεύεται του στρατού του στην πολιορκία!Δυστυχώς δεν υπάρχουν προτάσεις ούτε συζητήσεις για ενδεχόμενο κυκλοφορίας του δίσκου σε βινύλιο.
Πλάνα για δεύτερο δίσκο υπάρχουν;
Ελπίζουμε και για 2η κυκλοφορία όταν υπάρχει στα χέρια μας το κατάλληλο υλικό, αντάξιο ή και καλύτερο του προηγούμενου.Υπάρχουν αρκετές ιδέες οι οποίες θα πρέπει να δουλευτούν προσεκτικά και να μπουν σε μια σειρά. Θέλουμε η επόμενη κυκλοφορία να έχει πραγματικό λόγο ύπαρξης και να μην είναι άπλα ένας δίσκος της σειράς πιεσμένος από καταστάσεις και χρονικά όρια.
Κάποια σχέδια για συναυλίες; Όσες φορές σας είδαμε ζωντανά, μας αφήσατε με το στόμα ανοιχτό (ειδικά το support στους Domine στο Harley Bar έμεινε χαραγμένο ανεξίτηλα στις μνήμες μας)!
Το support στους Domine είναι ίσως το πιο δυνατό μας Live! Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις η μπάντα είναι πάντα ετοιμοπόλεμη, πλην όμως οι εγχώριοι διοργανωτές δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον..
Θέλω να μου πεις το ιδανικό roster συγκροτημάτων για κοινή εμφάνιση με τους Wishdoom. Ποιοι είναι οι μουσικοί με τους οποίους θα ήθελες να μοιραστείς τη σκηνή;
Ιδανικό roster… Καλά αυτό που θα γράψω θα ήταν πολύ ιδανικό για να είναι αληθινό.. Manowar, Virgin Steele, Manilla Road , Warlord και ο καθένας να παίξει έναν ολόκληρο δίσκο του! Ήθελα πάρα πολύ να παίξουμε τον Απρίλιο με τους Warlord στη Θεσσαλονίκη.. Είναι μια μοναδική ευκαιρία! Παρόλο όμως που και ο ίδιος ο Τσάμης ζήτησε να ανοίξουμε εμείς τη συναυλία, οι διοργανωτές είχανε διαφορετική γνώμη και δεν βάλανε ούτε μισό support!!! Εγκληματικό κατά τη γνώμη μου... Αν κάποια ελπίδα για σοβαρή προβολή υπάρχει για μια μπάντα, τότε είναι σίγουρα Live σαν κι αυτά και οι διοργανωτές δείχνουν να αγνοούν επιδεικτικά!
Αυτά από εμένα. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και εύχομαι ό,τι καλύτερο. Κλείσε τη συνέντευξη όπως θέλεις εσύ!
Εγώ ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τη στήριξη στους Wishdoom και απολογούμαι για την καθυστερημένη μου απάντηση..Κλείνοντας θα θελα να απευθύνω τους χαιρετισμούς μου και στους αναγνώστες της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. και να ζητήσω από όλους, κοινό,διοργανωτές, συντελεστές, να αγκαλιάσουν περισσότερο την ελληνική σκηνή και ο καθένας με τον τρόπο του να δώσει ευκαιρίες σε αξιόλογες μπάντες – που πλέον είναι αρκετές – να προβληθούν και να καθιερωθούν στη σκηνή.Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις ότι λαμβάνεις περισσότερη στήριξη από το εξωτερικό παρά από την ίδια σου την χώρα. Hailz!