Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο φεστιβάλ κόμικς «ΜΕ ΠΕΝΑΚΙ & ΣΚΑΠΑΝΗ» που συνδιοργάνωσαν το comicon-shop.gr, οι εκδόσεις ΚΨΜ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από την Παρασκευή 4/6 μέχρι την Κυριακή 6/6 στο κτήριο του συλλόγου στο Θησείο (Ερμού 134, δίπλα στον ΗΣΑΠ).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ όμορφο μέρος, που πρόσφερε την δυνατότητα διαμόρφωσης αρκετών ξεχωριστών χώρων μέσα στον μεγάλο και δροσερό κήπο του κτηρίου, όπου η ελληνική κοινότητα του κόμικ και πολλοί νέοι Έλληνες δημιουργοί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να συζητήσουν και να παρουσιάσουν πρόσφατες και μελλοντικές δουλειές τους. Έτσι, αφιερωμένο κυρίως στις ελληνικές εκδόσεις αλλά και στην εναλλακτική σκηνή των κόμικς, το τριήμερο περιελάμβανε εκθέσεις, παρουσιάσεις, διαλέξεις, εργαστήρια και προπαρουσιάσεις εκδόσεων, καθώς επίσης διαγωνισμούς και πολλά δώρα για τους επισκέπτες.
Την λέσχη μας εκπροσώπησαν οι Σταμάτης Μαμούτος και Χρήστος Νάστος, που μίλησαν την πρώτη μέρα του φεστιβάλ για το Ρομαντικό Κίνημα, την ζωγραφική των Προ-ραφαηλιτών και τα σχέδια του Barry Windsor Smith στα κόμικς του Κόναν.
Συγκεκριμένα, ο Σταμάτης Μαμούτος παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της ζωγραφικής των Προραφαηλιτών, μιας ομάδας καλλιτεχνών των μέσων του 19ου αιώνα που πολέμησαν το απαθές σύστημα της επίσημης Ακαδημίας των Τεχνών, το κυρίαρχο δόγμα του οποίου ήταν ο Ραφαηλισμός, δηλαδή οι τυποποιημένες φόρμες κατασκευής με χρήση κυρίως του κλασικού ιστορικισμού και άλλων κοσμικών στοιχείων. Σε αντίθεση, οι Προραφαηλίτες πρόκριναν τρία βασικά γνωρίσματα στην εικαστική τους φιλοσοφία : την εναντίωση στον ακαδημαϊσμό και την επιλογή μιας φυσικής ζωγραφικής, τις επιρροές από τα μεσαιωνικά θέματα και μοτίβα, και την στήριξη μιας εθνικής ζωγραφικής.
Καταλήγοντας ο Σταμάτης πρόσθεσε ότι πρέπει να κρατήσουμε τρία συμπεράσματα για τον Ρομαντισμό. Πρώτον ότι, μολονότι ως πνευματική κίνηση εμφανίστηκε ιστορικά στην αυγή της Νεωτερικότητας, σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο προσανατολισμός του ήταν αντι-νεωτερικός. Δεύτερον ότι στα πλαίσιά του για πρώτη φορά στην ιστορία των ιδεών η φαντασία έγινε αντιληπτή ως δύναμη υπέρβασης του εμπειρικού κόσμου αλλά και ως δύναμη πολιτικής και κοινωνικής ανατροπής. Και τρίτον ότι ο συνδυασμός της φαντασίας και της παράδοσης, ως κεντρικών ρομαντικών εννοιών, αποτυπώθηκε στις καλλιτεχνικές και τις λογοτεχνικές του εκφράσεις.
Έπειτα τον λόγο πήρε ο Χρήστος Νάστος που μίλησε για το έργο του Windsor Smith στα κόμικς του Κόναν. Ο Β. W. Smith, που αποκαλούσε τον εαυτό του Νεορομαντικό, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1949 αλλά η καλλιτεχνική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στην Αμερική όταν άρχισε να σχεδιάζει για την Marvel σε περιοδικά όπως το ‘‘Daredevil’’ και το ‘‘The Avengers’’. Λίγο αργότερα όμως καταπιάστηκε με τον Κόναν του Howard με αποτέλεσμα τα 22 τεύχη του ‘‘Conan The Barbarian’’ που έχουν την υπογραφή του και οι λίγες ασπρόμαυρες ιστορίες του στο ‘‘Savage Tales’’ να θεωρούνται μοναδικές στο είδος τους. Όπως ανέφερε ο Νάστος, ο Κόναν του Windsor Smith έχει σημαντικές διαφορές από τον αρχικό Κόναν του Robert Howard μοιάζοντας περισσότερο με ρομαντικό νεαρό ήρωα και αναζητητή παρά με άγριο μισθοφόρο – ήταν ο επινοημένος Κόναν του B.W.S. έτσι όπως θα ήθελε να είναι ο ίδιος αν βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση.
Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για ακόμη μία φορά τους διοργανωτές για αυτή την πολύ ευχάριστη εμπειρία που μας προσέφεραν και να τους ευχηθούμε καλή συνέχεια στις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη της κοινότητας του κόμικ στην Ελλάδα. Μακάρι αυτή η φεστιβαλική συνάντηση των νέων δημιουργών να καθιερωθεί και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προσφέροντας μια δημιουργική νότα δροσιάς στο πάντα καυτό ελληνικό καλοκαίρι…
Δημήτρης Αργασταράς, ε. μέλος Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.