Ανταπόκριση από το 52ο φεστιβάλ βιβλίου 

Ολοκληρώθηκε το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Πεδίον του Άρεως. Μέλη της λέσχης μας επισκέφθηκαν τρεις φορές τους χώρους του Φεστιβάλ και, όπως κάθε χρονιά, αφού έκαναν έρευνα στους πάγκους των εκδοτών και αγόρασαν ενδιαφέροντα βιβλία, πραγματοποίησαν διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ.



Ως χώρος το Πεδίον του Άρεως υστερεί σε σύγκριση με το Ζάππειο. Οι διάδρομοι ήταν στενοί και ανάγκασαν τους επισκέπτες να στριμώχνονται (πολύ περισσότερο εφόσον σε ορισμένα σημεία πραγματοποιούνταν έργα). Ο ήλιος χτυπούσε ανηλεώς όλους σχεδόν τους πάγκους της μιας πλευράς, μετατρέποντάς τους σε φωλιές καύσωνα και κάνοντας δύσκολη την παραμονή των πελατών και την εργασία των πωλητών κατά τις πρωινές ώρες λειτουργίας των σαββατοκύριακων. 


Σε ορισμένα σημεία το έδαφος δεν ήταν στρωμένο με τις γνωστές πλάκες ή πέτρες, οι χιλιάδες επισκέπτες πατούσαν σε χώμα και χαλίκια, με αποτέλεσμα να σηκώνεται έστω και ελαφρά ένας μπουχός από τα διαδοχικά πατήματα (τις βροχερές μέρες αντιθέτως σχηματιζόταν στο έδαφος λάσπη). Τέλος η πρόσβαση στον χώρο είναι πιο δύσκολη από εκείνη του Ζαππείου γιατί το Πεδίο στερείται έναν κοντινό κομβικό σταθμό του μετρό, όπως είναι αυτός του Συντάγματος, που αποβιβάζει χιλιάδες επισκέπτες ανά λίγα λεπτά. 


Κατά τα άλλα η οργάνωση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά. Υπήρχαν διαδοχικές ενδιαφέρουσες συναυλίες και ομιλίες τόσο στην είσοδο του Φεστιβάλ όσο και στα περίπτερα εκδηλώσεων που είχαν στηθεί εσωτερικά στους χώρους της έκθεσης. Ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι μια από τις ημέρες που επισκεφτήκαμε το Φεστιβάλ τραγούδησε στον διαμορφωμένο χώρο της εισόδου ο Ισίδωρος Πάτερος, ο Κρητικός βάρδος που εμφανίστηκε φέτος στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ανδραβίδας. Την τελευταία ημέρα έπαιξε σε διάφορα σημεία του χώρου η φιλαρμονική του δήμου Αθηνών. Υπήρχε, ασφαλώς, ένας χάρτης με το όνομα κάθε εκδότη που συμμετείχε και τον αριθμό του περιπτέρου του ακριβώς δίπλα από την είσοδο στο κουβούκλιο παροχής πληροφοριών στους επισκέπτες.


Οι εκθέτες ήταν λίγο πολύ οι αναμενόμενοι. Μολονότι το ενοίκιο των πάγκων είναι υψηλό και έχει προκαλέσει δυσφορία στον εκδοτικό κόσμο οι συμμετοχές ήταν και φέτος πολλές. Για όποιον είναι τακτικός θαμώνας των βιβλιοπωλείων δεν υπήρχαν πολλά νέα βιβλία να εντοπίσει ή κάτι ιδιαίτερο να αναζητήσει και η επίσκεψη στην έκθεση είχε περισσότερο το νόημα μιας βόλτας ανάμεσα σε βιβλιοπώλες. Το θετικό ήταν ότι υπήρξαν περιπτώσεις γενναίων εκπτωτικών προσφορών. Για παράδειγμα στις εκδόσεις Θεμέλιο εντοπίσαμε ακόμη και 30-35% εκπτώσεις σε τιμές νέων βιβλίων. Πολύ ενδιαφέροντα βιβλία υπήρχαν, όπως κάθε χρόνο, σε εκδόσεις όπως οι Printa Ροές, Ύψιλον, Πόλις ενώ για εμάς υπάρχει σταθερά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εκδόσεις που εστιάζουν στην φανταστική λογοτεχνία (Λυχνάρι, Αίολος, Anubis κλπ). Ευχάριστο γεγονός η παρουσία εκδοτών comics, όπως των Byzantine Tales και Ανεμοδουρά (Μικρός Ήρως), καθώς και εταιριών επιτραπέζιων παιχνιδιών όπως οι Κάισσα και Δεσύλλας.


Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων Περισπωμένη. Ο Σωτήρης όχι μόνο κυκλοφορεί πολύ ποιοτικά κείμενα και αισθητικά προσεγμένα βιβλία αλλά δεν διστάζει ακόμη και να χαρίσει ή να προσφέρει τα εξαιρετικά βιβλία των εκδόσεών του έως και με 60% έκπτωση, αν διαπιστώσει ότι ο συνομιλητής του είναι αυθεντικός βιβλιόφιλος!! Πρόκειται για έναν λάτρη του βιβλίου που ο εκδοτικός του οίκος αξίζει να στηριχτεί από το αναγνωστικό κοινό.


Διαβάσαμε σε κάποιο διαδικτυακό τόπο ότι ενώ τα βιβλιοπωλεία αδειάζουν οι εκθέσεις συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Απαντάμε σε όσους έχουν παρόμοιες απορίες ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβουν τι συμβαίνει. Στα βιβλιοπωλεία πηγαίνουν να ψάξουν και να αγοράσουν βιβλία οι ελάχιστοι εναπομείναντες αναγνώστες. Στις εκθέσεις πηγαίνουν, μαζί με τους ελάχιστους εναπομείναντες αναγνώστες, μεγάλοι αριθμοί επισκεπτών που απλώς θέλουν να κάνουν μια βόλτα βλέποντας τους πάγκους (και αν τύχει να τους κεντρίσει κάποιο βιβλίο το ενδιαφέρον μπορεί και να το αγοράσουν). Βοηθά και η επικοινωνία των εκθέσεων με την διαφήμιση που τα μεμονωμένα βιβλιοπωλεία δεν μπορούν να έχουν.


Όμως, ακόμη και η σχετικά μεγάλη παρουσία επισκεπτών στις εκθέσεις δεν είναι επαρκής για να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις συντήρησης των περισσότερων εκδοτικών οίκων. Οι πωλητές στα περίπτερα του φεστιβάλ τόνιζαν ότι κόσμος μπορεί να πήγε φέτος στο Πεδίον του Άρεως, όμως αγορές έκαναν λίγοι. Οι περισσότεροι επισκέπτες απλώς έβλεπαν τους πάγκους και περιφέρονταν στους χώρους του Φεστιβάλ. Γεγονός που έχει να κάνει ασφαλώς με την ακρίβεια της εποχής μας αλλά και με το ότι εκ των επισκεπτών του Φεστιβάλ δεν ήταν άπαντες τακτικοί αναγνώστες.


Είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς μοιράζαμε φυλλάδια της λέσχης στην είσοδο του χώρου της διοργάνωσης συζητούσαμε ότι δεν είχε και μεγάλο νόημα αυτό που κάναμε. Η παρουσία νέων παιδιών, ροκάδων, γκοθάδων, metalheads και αναγνωστών της λογοτεχνίας του φανταστικού, που γινόταν παλαιότερα αισθητή κατά την διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων της λέσχης μας, έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Ο μέσος όρος ηλικίας των επισκεπτών του φεστιβάλ ήταν σαφώς άνω των εξήντα ετών. Οι κάπως νεότεροι ήταν κυρίως γονείς που έβγαζαν βόλτα τα παιδιά τους. Αν συναντούσαμε κάποιον που φαινόταν συμβατός με τα πεδία ενδιαφέροντος της Φ.ΛΕ.ΦΑ.ΛΟ. αυτό συνέβαινε πολύ αραιά και επρόκειτο για μεσήλικα.


Σε γενικές γραμμές είναι πλέον εμπειρικά αισθητό -και μάλιστα πολύ άμεσα- ότι «γερνάει» το κοινό που έχει παρόμοια λογοτεχνικά και διανοητικά ενδιαφέροντα με εμάς (όπως συμβαίνει και με το κοινό των μουσικών ακουσμάτων μας). Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί η χυδαία εξουσία της παγκοσμιοποίησης εξανδραπόδισε την νεολαία των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και γιατί οδηγεί σε εξαφάνιση τα έθνη τους. Η υπογεννητικότητα κάνει πλέον εμφανείς τις συνέπειές της και σε συνδυασμό με το φαινόμενο της μετανάστευσης αλλάζει τα πληθυσμιακά δεδομένα και τείνει να εξαφανίσει τα ευρωπαϊκά έθνη που σταδιακά μετατρέπονται σε επιμέρους κοινότητες ανάμεσα στις υπόλοιπες που φιλοξενούν τα (πάλαι ποτέ εθνικά) κράτη τους.



Αλλά με αυτά τα θέματα θα καταπιαστούμε σε μεταγενέστερα άρθρα.   

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από εκπτώσεις θεωρώ πως είχε αρκετά καλές (20-30%) σε πολιτικό βιβλίο (και λογοτεχνία), στους οίκους που αναφέρθηκαν αλλά και λίγους ακόμα (π.χ. Μάγμα, Πανοπτικόν, Πελασγός, Στοχαστής). Ωστόσο, σε αρκετούς οίκους δύσκολα έπεφταν κάτω από 15%. Στα των επισκεπτών, πρόσεξα πως παρά τον μεγάλο όγκο επισκεπτών λίγοι πάγκοι έκαναν πολλές πωλήσεις. Αυτοί που τα πήγαν καλύτερα στη νεολαία δυστυχώς είναι δημοφιλείς όχι τόσο ποιότητας όσο tiktok (π.χ. Διόπτρα, Ψυχογιός)...

Έδωσα 30-35 ευρώ και ένιωθα άσχημα που δεν γινόταν να διαθέσω περισσότερα (θέλω και δυό βιβλία από Έξοδο και Λόγχη που δυστυχώς δεν ήταν στην έκθεση).

ΥΓ Τι ήταν αυτό με τα διαφημιστικά !!!Ένα βιβλίο έπαιρνα και μου έδιναν 6 σελιδοδείκτες και 3 διαφημιστικά για νέες εκδόσεις

ΥΓ2 Το ότι υπήρχαν ελάχιστα νέα βιβλία για την Κύπρο και μόλις μία εκδήλωση για τα 50χρονα της κατοχής ήταν ΤΡΑ ΓΙ ΚΟ..Όσοι δεν πήγατε σε αυτή χάσατε την ευκαιρία να δείτε γνωστό "πατριώτη" τέως υφυπουργό της νουδούλας να τα "ακούει" καλά από τους ομιλητές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά-κοινωνικά. Απολαυστικό!

- Eärendil -

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Για το κυπριακό έγινε μια εκδήλωση που, απ' ότι μάθαμε, παρουσίασε η Μπουμπούκα Μανωλίδου Γεωργιαδού. Την παρακολούθησε κοινό δέκα ατόμων.

Ανώνυμος είπε...

Εσείς γιατί δεν νοικιάζετε ένα περίπτερο;

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που δεν συναντήσατε καμιά μορφή του "χώρου" να βολτάρει στις σκοτεινές γωνιές του πάρκου.

Ανώνυμος είπε...

Οι εκδότες βιβλίων φανταστικής λογοτεχνίας είναι από τους πιο τσιγκούνηδες. Έχει πάρει κανείς ποτέ σοβαρή έκπτωση από Αιόλους, Ανούμπηδες και λοιπούς; Εγώ ποτέ.

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Δεν το έχουμε προσέξει. Τα περισσότερα από τα κλασικά βιβλία αυτών των εκδοτικών οίκων τα έχουμε διαβάσει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια. Ψάχνουμε περισσότερο πλέον την ρομαντική φανταστική λογοτεχνία. Πάμε στις πηγές.

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Γιατί έχουμε κυκλοφορήσει λίγα βιβλία και είναι πολύ ακριβό το ενοίκιο για ένα περίπτερο της έκθεσης. Ακόμη και αν πουλήσουμε όλα τα βιβλία που έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι να εξαντληθούν δεν θα μας φτάσουν τα χρήματα να καλύψουμε το ενοίκιο. Χρειάζεται να έχουμε κυκλοφορήσει πάνω από είκοσι τίτλους για να έχει νόημα να πάμε στην έκθεση. Να μπορούμε να γεμίσουμε το τραπέζι.

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάθε δημοτική βιβλιοθήκη και πειρατική σελίδα στο διαδίκτυο σου προσφέρει τζάμπα διάβασμα χιλιάδων τίτλων κάθε είδους, γιατί να σκάσεις φράγκα να αγοράσεις τις παλιατζούρες του φεστιβάλ; Εξαιρώ λίγες καινούργιες εμπορικές εκδόσεις που πάντα πούλαγαν ούτως η αλλως. Οι υπόλοιποι πάνε για φούντο

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Πρώτα απ' όλα γιατί είναι άλλη η αίσθηση να διαβάζεις βιβλίο από το να διαβάζεις στη "τζαμαρία" του υπολογιστή.

Επιπλέον δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά σε πειρατικές σελίδες. Να διαβάζουμε και την γλώσσα μας ρε παιδιά. Θα την ξεχάσουμε στο τέλος.

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η παρατήρηση της τελευταίας παραγράφου. Οι μεταναστευτικές ροές αλλοιώνουν την κοινωνική σύνθεση των υπογενετικών ευρωπαϊκών κοινωνιών και οδηγούν στη δημιουργία παράλληλων κοινωνικών σχηματισμών μέσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Οι παράλληλοι κοινωνικοί σχηματισμοί των μεταναστών διαμορφώνουν πλαίσια συνειδήσεων διαφορετικά από εκείνα των κοινωνιών προέλευσης και εξίσου διαφορετικά από τα πλαίσια συνειδήσεων των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι κάτι σαν ενδιάμεσα στρώματα. Θέλουν να γίνουν στοιχεία των φιλελεύθερων πολυπολιτισμικών ευρωπαϊκών κοινωνιών όμως δεν τα καταφέρνουν. Δεν είναι ούτε όπως αυτά των παραδοσιακών κοινωνιών της προέλευσής τους. Καταλήγουν σε ημιευρωπαϊκά κατώτατα στρώματα με λούμπεν ταξική σύνθεση. Τελικά ο πληθυσμός των ευρωπαϊκών κρατών μένει σταθερός λόγω της εισροής που αναπληρώνει την υπογεννητικότητα. Δεν περιμένει όμως κανείς από αυτές τις αναπληρώσεις να στηρίξουν χώρους όπως αυτόν του βιβλίου. Του ποινικού δικαίου μπορεί.